Takaisin ylösarrow_upward
Kansiossa ei ole tuotteita.

Tuotteiden nimeäminen

Urakoitsijan, suunnittelijan tai tukkumyyjän on vaikea löytää tarvitsemaansa tuotetta 240.000 sähkötarvikkeen joukosta, jos tuotetta ei ole nimetty oikein. STK on yhteistyössä valmistajien, maahantuojien ja tukkujen kanssa tehnyt alalle tuotenimiohjeistuksen. Jokaisella tuotteella on kaksi nimeä: Yleisnimi ja Tekninen nimi.

Yleisnimi

Kun toimittaja tuo markkinoille uuden tuotteen, hänen on valittava tuotteelle Yleisnimi ns. harmonisoiduista yleisnimistä, jotka on kerätty  Yleisnimisanastoon tuoteryhmäkohtaisesti.

Sähkönumerot.fi-palvelussa on valitettavasti vanhoilla tuotteilla yhä vanhoja tuotenimiä. Tavarantoimittajia kehotetaankin korjaamaan tuotteiden vanhat nimet käytössä olevien Yleisnimien mukaisiksi, jotta heidän tuotteensa löytyisivät tietojärjestelmistä.   

Tuotenimisanakirja on excel-muotoinen tiedosto, joka sisältää Yleisnimisanaston lisäksi myös ruotsin- ja englanninkieliset yleisnimien käännökset sekä linkitykset tuoteluokittelujärjestelmiin kuten UNSPSC- ja urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden käyttämään S2010 Sähkönimikkeistöön.

Käännökset sekä tuoteluokittelut näkyvät Sähkönumerot.fi-tuotekorteilla ja palautuvat sähkönumeron avaamisen yhteydessä toimittajalle Tuotetietostandardi-avauspohjassa.

Harmonisoitujen Yleisnimien ajantasaisuudesta vastaavat tukkujen tuotevastaavista koostuvat tuoteryhmäkohtaiset Nimineuvostot, joiden puheenjohtajana toimii sähkönumerorekisterin hoitaja. Lista kunkin ryhmän Nimineuvoksista löytyy Tuotenimisanakirjan toiselta välilehdeltä.

Tekninen nimi

Ohjeet Teknisen nimen muodostamiseksi löytyvät puolestaan Teknisen nimen ohjeistuksesta. Tuotenimikenttien pituus alan tietojärjestelmissä on korkeintaan 30 merkkiä, joten Tuotetieto-oppaaseen on kirjattu ohjeet siitä, miten tuotteen tekniset tiedot tulisi Tekninen nimi -kenttään lyhentää niin, että asiantunteva asiakas Teknisen nimen avulla mahdollisimman hyvin löytää haluamansa tuotteen.

Oppaat voi ladata tämän sivun oikeassa reunassa olevasta Tiedostot-osiosta. Jos haluat oppaat painetussa muodossa, voit pyytää niitä STK:n toimistosta. 

Pitkä tuotenimi

Pitkä tuotenimi  on tuotteen pitkä tuotenimi tai selite. Kentän pituus on 255 merkkiä. Toimittajan käyttämä tuotenimi, joka ei mahdu Tekninen nimi -kenttään kannattaa tallentaa Pitkä tuotenimi -kenttään. Kenttää kannattaa käyttää myös Tekninen nimi -kentän ulkopuolelle jääneiden teknisten tietojen ilmoittamiseen. Kentän sisältö näytetään Sähkönumerot.fi-tuotekorteilla. Tukuissa tietoa hyödynnetään esimerkiksi verkkokauppojen ja tuoteluetteloiden tekstejä laadittaessa.