Takaisin ylös arrow_upward
Kansiossa ei ole tuotteita.

ETIM-tietojen ylläpito

Itsepalvelukäyttäjälle on luotu helppokäyttöiset työkalut ETIM-tietojen ylläpitoon. Tietoja voi täydentää tuotekortille käsin selainnäkymässä, tallentaa BMEcat-tiedoston avulla tai ETIM-excelillä. Tietoja voi lukea ulos joko ETIM-exceliin tai ETIM BMEcat-tiedostoon. On siis monta tapaa tuottaa tuotteen tekniset tiedot ja käyttämällä sivuston ylläpitotyökaluja toimittajan ei välttämättä tarvitse rakentaa ETIM-tietokantaa omiin järjestelmiinsä.Maahantuojan kannattaa selvittää, onko tuotteilla jo olemassa ETIM-tiedot, jotka valmistaja on koonnut Keski-Euroopan markkinoita varten.

ETIM-luokan valitseminen

ETIM-luokan valinnassa auttaa Yleisnimiin sidotut ETIM-luokkaehdotukset. Nämä ehdotukset on tehty yhteistyössä tukkujen ja toimittajien kanssa. Jos ehdotettu luokka ei sovi tuotteelle, sille voi antaa sopivamman luokan.

Tietojen täydentäminen Sähkönumerot.fi -palvelussa

Yksittäisen tuotteen ETIM-tietoja pääsee muokkaamaan tuotekortilta, mutta usein helpointa on antaa samantyyppisten tuotteiden ETIM-tiedot samaan aikaan. Tuotetietokansion ETIM-tietojen muokkaustoiminnolla pääsee muokkaamaan kaikkia kansion tuotteiden ETIM-tietoja kerralla. Jos tuotteet kuuluvat eri ETIM-luokkiin, ne listautuvat luokan mukaan omille välilehdilleen. Tiedot täytyy muistaa tallentaa ennen kuin siirtyy pois muokkaussivulta, muuten tiedot menetetään.

ETIM kehittyy jatkuvasti ja esimerkiksi luokkiin hyväksytään uusia omianisuuksia/arvoja jatkuvasti. Kaikki nämä muutokset ovat heti käytössä Sähkönumerot.fi-palvelussa.

Vanhentunut ETIM-luokka

ETIM kehittyy jatkuvasti ja siitä julkaistaan uusi versio noin 3-4 vuoden välein. ETIM-tietoja alettiin keräämään silloin, kun käytössä oli ETIM 6. Tällä hetkellä viimeisin stabiili versio on ETIM 8, joka otettiin käyttöön 4.11.2020.

Osalla tuotteista on vielä sellaisia vanhempien versioiden mukaisia tietoja, joita ei enää ole käytössä. Helpoimmin tällaiset tuotteet löytää käyttämällä tarkennetun haun lisähakuehtoa Sisältää poistuneen ETIM-luokan.

ETIM BMEcat-standardi

Tuotetietojen välittämiseen on olemassa XML-kieltä käyttävä BMEcat-standardi, joka on kehitetty järjestelmien väliseen tuotekatalogitietojen välitystä varten. Tämän standardin pohjalta on kehitetty ETIM BMEcat, jonka avulla voi välittää ETIM-tietoja. Keski-Euroopan markkinoilla ETIM BMEcat on varsin yleisesti käytetty tapa tuotetietojen välittämiseen. Sähköalalla Suomessa ETIM BMEcat -tiedostolla välitetään vain ETIM-tietoja. Tiedosssa olevat muut tuotetiedot eivät haittaa, mutta niitä ei ainakaan toistaiseksi tallenneta tuotekorteille. Jos käytössäsi on ETIM BMEcat -tiedosto, voit tallentaa sen ETIM-tiedot käyttämällä Tuotetiedot -välilehdellä Tallenna ETIM-tiedot BMEcat-tiedostosta -toimintoa. ETIM BMEcat Guideline löytyy etim.fi -sivustolta Ladattavaa-osiosta.

Palvelusta voi myös tehdä oman BMEcat-tiedoston olemassaolevista tiedoista viimeisimmän julkaistun ETIM-version mukaisesti.

ETIM-excel

Tuotteen teknisiä tietoja voi lukea sisään ja ulos myös excel-tiedostolla. Tuotetiedot -välilehdellä on Excel-otsikon alla toiminto Tallenna ETIM-tiedot , jonka avulla voi tuoda ETIM-tietoja tuotekortille. Tuotetietokansiossa on toiminto Vie ETIM-tiedot Exceliin , millä voi viedä kaikkien Tuotetietokansiossa olevien tuotteiden ETIMin mukaiset tekniset tiedot exceliin. Excelissä tuotteiden tiedot on ryhmitelty ETIM-luokan mukaan kunkin luokka omalle välilehdelleen.

ETIM-exel muodostuu aina sen mukaan minkä ETIM-luokan tuotteesta on kysymys. Excelissä näkyy harmaalla otsikolla sellaiset ominaisuudet, jotka ovat poistuneet käytöstä kyseessä ko. luokassa.