Takaisin ylös arrow_upward
Kansiossa ei ole tuotteita.

Tuotteen nimitiedot (TT200 - TT207)

Yleisnimi (TT200)

Tuotteelle annetaan Yleisnimi, joka valitaan kunkin tuoteryhmän harmonisoiduista yleisnimistä. Harmonisoitujen yleisnimien listaus eli Yleisnimisanasto on laadittu yhdessä valmistajien, maahantuojien ja tukkujen tuotepäälliköiden kanssa. Jotta Yleisnimisanasto pysyy ajan tasalla, sitä päivitetään tarpeen vaatiessa. Päivityksestä vastaa Nimineuvosto, joka koostuu sähkönumerorekisterin ylläpitäjästä ja tukkujen tuotepäällikköistä.

Yleisnimi on tärkeä hakutekijä ja sen avulla tuote linkittyy muihin tuoteluokittelujärjestelmiin. Lisäksi yhtenäisesti nimetyt tuotteet helpottavat tuotetietojen ylläpitämistä ja vähentävät tuotehallinnan kustannuksia koko toimitusketjussa ja tuotteet löytyvät helposti erilaisista osto- ja myyntijärjestelmistä, mikä edistää tuotteiden myyntiä.

Jos olemassa olevista Yleisnimistä ei tunnu löytyvän sopivaa nimeä tuotteelle, Nimineuvostolle voi esittää ehdotuksen uuden Yleisnimen käyttöönotosta. Perusteltu ehdotus uudesta Yleisnimestä lähetetään sähköpostitse osoitteeseen tuotetiedot@stkliitto.fi.

Tekninen nimi (TT201)

Teknisessä nimessä ilmoitetaan tuotteen oleellisimmat tekniset tiedot. Teknisen nimen muodostamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä useissa tietojärjestelmissä tuotteesta on näkyvissä vain Yleisnimi ja Tekninen nimi ja tuotevalinta joudutaan siis tekemään näiden tietojen perusteella. Teknisen nimen ohjeistus -oppaassa on ohjeita teknisen nimen muodostamisesta ja mm. ohjeita teknisten tietojen lyhennyksistä, jotta kenttään saa mahtumaan mahdollisimman paljon tietoa. Teknisen nimen pituus on enintään 30 merkkiä.

Pitkä tuotenimi (TT202)

Pitkä tuotenimi -nimi on selite tuotteen teknisistä tiedoista tai lyhyt tuotekuvaus. Tekniset tiedot, jotka eivät mahdu Tekninen nimi -kenttään tai jotka halutaan ilmoittaa laajemmin, kannattaa merkitä tähän kenttään. Tukuissa tietoa hyödynnetään esimerkiksi verkkokauppojen ja tuoteluetteloiden tekstejä laadittaessa. Kentän pituus on 255 merkkiä.

Tuotekuvaus (TT203 ja TT208)) 

Tuotekuvaus on vapaamuotoinen, markkinoinnillinen teksti, joka liittyy esimerkiksi kaikkiin saman tuotesarjan tuotteisiin. Tukuissa tietoa hyödynnetään esimerkiksi verkkokauppojen ja tuoteluetteloiden tekstejä laadittaessa. Sähkönumerot.fi-järjestelmään tuotekuvaus luetaan sisään kentästä TT203. Teksti voi olla myös html-muodossa, jolloin tekstin perusmuotoilut (lihavointi, kursiivi, alleviivaus ja listaus) säilyvät tallennettaessa. Ulosluettaessa tuotekuvaus-teksti on html-muodossa kentässä TT203 ja ilman muotoiluja kentässä TT208.

Yleisnimi englanti (TT204) ja Tekninen nimi englanti (TT205)
Yleisnimi ruotsi (TT206) ja Tekninen nimi ruotsi (TT207)

Tuotteen englanninkielinen/ruotsinkielinen yleisnimi ja tekninen nimi merkitään näihin kenttiin. Jos  käännöksen yleisnimikenttä jätetään tyhjäksi, tuotteelle annetaan automaattisesti yleisnimeen sidottu yleisnimikäännös. Käännös tulee aina tarkistaa ja antaa tarvittaessa oma käännös. Yleisnimen ja Teknisen nimen käännöksien pituus voi olla enintään 30 merkkiä.

 

Tuotteen nimeämisestä

Tuotteen nimeäminen tulee tehdä huolella, jotta urakoitsijat, suunnittelijat ja tukkumyyjät löytävät helposti etsimänsä tuotteen. Jos tuotteen nimi ei kerro tuotteesta oikeita asioita, sen löytäminen yli 250 000 sähköteknisen tuotteen joukosta on vaikeaa, ellei mahdotonta ja siksi STK on yhteistyössä valmistajien, maahantuojien ja tukkujen kanssa sopinut tuotteilla käytettävistä yleisnimistä.

Tuotteen nimeäminen aloitetaan valitsemalla tuotteelle oikea tuoteryhmä ja tuotteen yleisnimi tulee valita valitun tuoteryhmän käytössä olevista harmonisoiduista yleisnimistä. Huomaa, että tuoteryhmää ei voi vaihtaa enää myöhemmin!

Ajantasaiset yleisnimet löytyvät hakutoimintojen tuoteluettelosta välilehdeltä Yleisnimet.

Lisäksi alalla on sovittu ohjeistus Teknisen nimen muodostamisesta. Yleisnimen ja Teknisen nimen ohjeistukset on koottu kahteen oppaaseen Yleisnimisanasto ja Teknisen nimen ohjeistus, jotka on ladattavissa kohdasta Ladattavat tiedostot.

Katso kaikki tuotteen nimikentät kohdasta Tuotetiedot >> Tuotetietostandardi >> Nimitiedot ja tuotekuvaus